På gång

Här kan du hitta information om sådant som är på gång i föreningen.

Odlingslådor -  ny information

De odlingslådor som vi hade valt ut var av både prisvärt och populärt slag. Innebar att vi inte hann med innan alla var slutsålda. Vi tar upp idén igen till nästa vår och hoppas då att vi ska hinna få tag på fyra stycken.

I vintras lämnade Marie H in ett förslag att ersätta vårt kryddland med odlingslådor liknande dem som våra grannar har. I samråd med Marie A beslutade styrelsen att köpa in lådor för att förbättra förutsättningarna för våra kryddväxter som idag har rätt lite jord under rötterna. Efter avslutad inköpsprocess har vi nu beslutat att köpa in dessa lådor i råjärn istället för trä. Detta för bättre hållbarhet och mindre underhåll. Planen är att plantera om våra kryddor till dessa odlingslådor. Blir det plats över är det inte otänkbart att ett buskhallon eller Amerikanska jätteblåbär också dyker upp, håll utkik!

Är du intresserad av att odla i en låda är du välkommen att höra av dig till Marie A, Marie H eller mig, Anki. 

Föreningens träd

Nu har vi haft besök av arborist från Rasmus Trädvård. Vi kontaktade honom för att ta reda på mer om hur våra träd mår och framförallt tallarna. Om det finns en risk att tallrötter kan leta sig in i husgrunden, alternativt in i rören för bergvärmen. Anledningen är att vi har konstaterat att ölandsstenarna på trädgårdsgången från porten fram emot växthuset och norra gaveln skjutit upp på vissa ställen. När vi lättade på stenarna för att gräva om dem upptäckte vi att det var tallrötter som var orsaken.

Jimmy som arboristen hette tycker inte att vi behöver oroa oss för tallarna om inte hela trädgårdsgången börjar skjuta iväg. Självklart finns alltid en risk om det skulle vara så att en läcka uppstår så att tallarnas rötterna kan börja leta sig in där men han såg ingen överhängande fara.

Däremot tyckte han att vi behövde fylla på jord så vi inte skadar trädets rötter när vi klipper gräset, på minst ett ställe har rötterna tagit sig hela vägen upp till ytan.

Gällande lönnen vid växthuset kan styrelsen kontakta honom runt midsommar för att komma överens om när grenen som hänger ner över växthuset kan tas ned. Men innan dess behöver vi ta reda på hur långt vår tomt sträcker sig så vi inte tar ner grenar som inte tillhör oss.

Vidare trodde han på sikt, ej i närtid, att vi skulle behöva fundera kring tallen som lutar mot växthuset att den inte får växa så lutande flera meter till för då kan den bli så tung att det kan bli problem som skulle kunna sluta i att den tippar över växthuset.

Han tittade också på våra andra träd och beundrade almen vid uteplatsen, sa att vi ska vara glada så länge det är friskt! Almsjukan har slagit hårt mot almarna i Mälardalen och han sa att vi skulle vara rädda om trädet.

Han tittade också på lönnen vid parkeringen, där finns torra grenar som kan falla ner på bilarna på parkeringen. Vi fick en rekommendation att ta ner dessa. Evetuellt passar han samtidigt på att ta bort avbrutna grenar på tallarna för att undvika eventuell olycksrisk.